Info /

Rijbewijzen

Welke rijbewijs voor welke voertuig?

 

AM – Vanaf 16 jaar

Dit “rijbewijs voor jongeren” laat iedereen vanaf 16 jaar en ouder een bromfiets, scooter, lichte vierwieler en lichte motorfiets van maximum 4 kW en de topsnelheid mag maximum 45 km/u bedragen. Je moet minimum 4 uur aan rijlessen volgen, waarvan 2 op de openbare weg. Als houder van een rijbewijs B heb je ook meteen een rijbewijs AM.

 

A1 – Vanaf 18 jaar

Dit rijbewijs is voor iedereen vanaf 18 jaar. Het maximaal toegelaten vermogen is 11 kW. De verhouding gewicht/vermogen mag ook niet hoger liggen dan 0,1 kW/kg. Om een voorlopig rijbewijs te halen (dat 1 jaar geldig is), moet je 9 uur aan rijopleiding volgen voor je het praktische examen op privéterrein mag afleggen. Voeg er nog 3 uur aan toe voor het eindexamen op de openbare weg.

 

A2 – Minstens 20 jaar

Je moet minstens 20 jaar oud zijn om dit rijbewijs te halen. Daarmee mag je krachtigere motoren besturen, van maximum 35 kW en met een verhouding gewicht/vermogen van maximum 0,2 kW/kg. De wet zegt ook dat de motor niet mag afgeleid zijn van “een model met meer dan het dubbele vermogen”. Het minimum aantal lesuren voor het behalen van het (al dan niet voorlopige) rijbewijs is hetzelfde als bij rijbewijs A1. Wie al minstens 2 jaar dat rijbewijs heeft, mag het praktische examen (voorlopig rijbewijs) al na 4 lesuren afleggen.

 

A – Ouder dan 24 jaar

Dit rijbewijs mag je alleen maar halen als je ouder bent dan 24 jaar. Er is geen vermogensbeperking. De leeftijdsgrens ligt op 22 jaar voor wie al minstens 2 jaar een rijbewijs A2 heeft. De wet schrijft hier ook hetzelfde minimum aantal lesuren voor als bij de andere rijbewijzen. Wie al meer dan 2 jaar een rijbewijs A2 bezit, mag na 4 lesuren zijn voorlopig rijbewijs halen in plaats van na 9 lesuren.

 

Waar mag je met een rijbewijs B mee rijden?

 

• Gehaald voor 1 Jan 1989

De motorwereld ligt aan je voeten. We raden je natuurlijk aan om een opleiding te volgen voor je op een motor klimt…

 

• Gehaald voor 1 Mei 2011

Je mag rijden met voertuigen uit categorie A1: motoren met minder dan 11 kW en een verhouding gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg. Je mag ook rijden met driewielers van maximum 15 kW. De toelating is alleen geldig op Belgisch grondgebied.

 

• Gehaald na 1 Mei 2011

Heb je minstens twee jaar je rijbewijs? Dan mag je rijden met categorie A1 op voorwaarde dat je 4 uur rijopleiding volgt in een erkende rijschool.

Zonder rijbewijs ?

Bromfietsen bestaan in twee verschillende soorten: klasse A en klasse B.

De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is. Voor bromfietsen van klasse A heeft u geen rijbewijs nodig.

Bromfietsen van klasse B zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45 km/u is. Om met een bromfiets van klasse B rond te rijden, heeft u een rijbewijs AM nodig (het vroegere rijbewijs A3 blijft geldig).

Voor bromfietsen van zowel klasse A als B is het dragen van een helm verplicht.

Alle bromfietsen van alle categorieën en nieuwe lichte vierwielers moeten verplicht ingeschreven worden en de nummerplaat dragen die bij de inschrijving werd toegekend.

Boorddocumenten:

Als u zich op de openbare weg verplaatst met een bromfiets moet u steeds de volgende documenten bij u hebben:

  • identiteitskaart
  • rijbewijs (als u met een klasse B-bromfiets rijdt)
  • verzekeringsbewijs


 

United Scooters

Starsale BV
United Scooters
BE0822.034.814
Nijvelsesteenweg 337
1500 HALLE

+32 (0)2 304 76 47

info@unitedscooters.be
www.unitedscooters.be

Openingsuren

Nieuwe Openingstijden/Nouvelles Heures D' Ouverture
Maandag/ Lundi : Gesloten/Fermé
Dinsdag/Mardi : 10h-18h
Woensdag/Mercredi :10h-18h
Donderdag/ Jeudi : 14h-18h
Vrijdag/Vendredi : 10h-18h
Zaterdag/ Samedi: 10h-17h

Op afspraak/ sur rendez vous
Donderdag/Jeudi : 10h-12h
 

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Alle bedragen zijn inclusief BTW
Shop powered by Creatief.be

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.